172015Φεβ
Η βιολογία της Εξέλιξης και της Επιβίωσης. Η Ανθρώπινή μας φύση και η Ζωική μας φύση! 

Η βιολογία της Εξέλιξης και της Επιβίωσης. Η Ανθρώπινή μας φύση και η Ζωική μας φύση! 

Η εξέλιξη ενεργοποιεί μηχανισμούς αναγέννησης, ανάπλασης και δημιουργίας στον οργανισμό, ενώ η επιβίωση ενεργοποιεί διαφορετικό σύνολο μηχανισμών που είναι χρήσιμοι για την προστασία μας και τη διατήρησή μας στη ζωή. Κοινός παρανομαστής και των δύο μηχανισμών είναι η ενέργεια. Τα αποθέματα ενέργειας στην επιβίωση αξιοποιούνται ώστε να καταφέρουμε να γλυτώσουμε από μία απειλητική κατάσταση π.χ. να ξεφύγουμε από τα νύχια ενός λιονταριού. Κάθε στιγμή που ζούμε μπαίνουμε σε τροχιά είτε εξέλιξης, είτε επιβίωσης, καθώς ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να επικεντρωθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός της επιβίωσης κλείνουν οι διακόπτες της εξέλιξης. Η επιβίωση αφορά τη ζωική μας φύση, ενώ η εξέλιξη την ανθρώπινη φύση μας.

Καθετί που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή ή για το οποίο νιώθουμε απέχθεια πυροδοτεί φόβο και θυμό.  Όσο περισσότερο ζούμε με φόβο και θυμό, τόσο περισσότερο ενεργοποιούμε τη ζωική μας φύση, δηλαδή εισερχόμαστε στη σφαίρα της επιβίωσης. Στην εξέλιξη ο οργανισμός είναι ανοιχτός στο περιβάλλον και προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ κατά την επιβίωση εκδηλώνεται αρνητισμός, εσωστρέφεια και αντιδραστικότητα. Το ερώτημα είναι: τί επικρατεί κυρίως στην καθημερινότητά σας, η επιβίωση ή η εξέλιξη;

Τί συμβαίνει όταν συνεχώς κλίνουμε προς την επιβίωση; Όταν ενεργοποιούμε συνεχώς τη ζωική μας φύση μέσα από το φόβο και το θυμό;

Παρεμποδίζουμε τις διαδικασίες της αναγέννησης, ανάπλασης και αυτοΐασης στο σώμα. Καταστέλλουμε τη δυνατότητα του οργανισμού να δώσει λύσεις. Τα συμπτώματα είναι είτε υπερλειτουργία, είτε υπολειτουργία των ιστών οι οποίοι δέχονται ορμονικά και νευρικά ερεθίσματα -σύμφωνα πάντα με το πως αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Τα πρώιμα σημάδια και τα συμπτώματα υπάρχουν ακριβώς για να μας δώσει το σώμα να καταλάβουμε ότι με τον τρόπο που λειτουργούμε παρεμποδίζουμε την αναγέννηση και την αυτοθεραπεία.

Σύμφωνα με την Ψυχοσωματική Νοημοσύνη, ο φόβος και ο θυμός σχετίζονται με το νόημα που έχουμε προσδώσει σε κάτι που έχουμε βιώσει.  Η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει πυροδοτεί το αίσθημα του φόβου και του θυμού ενεργοποιώντας την επιβίωση. Η εκπαίδευση της ψυχοσωματικής νοημοσύνης δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ο συμμετέχων τη σχέση του με το φόβο και το θυμό.